Urmărește cum am construit casa pasivă premiu

Am început în anul 2018 cu un proiect și cu o ambiție de a construi o casă pasivă în București. Provocările au fost mari deoarece am vrut să fie o clădire cu subsol și în mediu urban. Subsolul intră în calculul energetic doar la pierderi, nu și la aport de energie solară. Mediul urban impune calcule complexe pentru că trebuie avut în vedere umbrirea dată de clădirile alăturate. Spre deosebire de mediul rural unde distanțele între clădiri sunt deseori mai mari și nu sunt multe clădiri înalte, în mediu urban aportul de energie solară în sezonul rece poate fi limitat de existența construcțiilor înalte sau cele apropiate.

Am reușit să găsesc un teren cu orientare spre sud și care nu are clădiri înalte / apropiate spre sud.

În octombrie 2023 am primit placa și diploma de la Passive House care certifică nivelul Premium New Building, cel mai exigent nivel de eficiență energetică. La data certificării în baza de date Passive House sunt afișate alte două clădiri din România care au primit acest nivel de certificare, această casă fiind a treia din România și singura care este cu subsol și în mediu urban.

Mulțumesc echipei de proiect și celor care au contribuit la acest rezultat.

Dacă mă rugați să vă recomand o firmă de construcții, din păcate nu pot. Din păcate nu am avut o experiență plăcută cu firmele de construcții și nu vi le pot recomanda.

Pe parcursul lucrărilor de construire am publicat aproape lunar un film în care prezintă cum am construit casa pasivă. Camerele salvează câte o imagine în fiecare minut, apoi toate imaginile dintr-o lună sunt asamblate și mixate într-un film cu durata de aproximativ 15-20 minute. Dacă au fost programate lucrări interesante atunci acestea au fost transmise live și pe YouTube și apoi filmarea este inclusă și aici pe site.

Mai jos sunt filmările lunare efectuate pentru a revedea oricând etapele principale ale construirii casei pasive și mai ales să aveți posibilitatea de a vedea cum a lucrat constructorul, ce materiale de construcții s-au folosit, cum au fost acestea utilizate.

O să încerc să vin cu filmele din perioada lipsă.